UTRECHT - De helft van de werknemers in het onderwijs en de gezondheidszorg voelt zich niet gezond. Bovendien hebben zij vaker psychische klachten dan medewerkers in andere branches.

Dat blijkt uit de eerste bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie die dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de Arbo Unie voelen de zorg- en onderwijsmedewerkers zich vaker ongezond vanwege de "roerige tijden" in hun bedrijfstak. "Het zijn branches waar momenteel de klappen vallen met veel politieke en media-aandacht", aldus arbeids- en organisatiedeskundige Jan van den Hoogen van Arbo Unie.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 16.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening.

Klachten

Meer dan 11 procent van de onderwijsmedewerkers en meer dan 12 procent van de zorgwerknemers kampen met psychische klachten. Medewerkers bij de overheid en de zakelijke dienstverlening hebben daar met 7 procent minder last van.

Wat ongezonde leefgewoonten betreft lopen de branches niet ver uiteen. Het percentage schommelt rond de 5 procent met een uitschieter in de zorgsector van 5,72 procent.

Plezier

De Arbo Unie vroeg ook naar plezier in het werk. Van de medewerkers in de zakelijke dienstverlening gaat 12 procent met tegenzin naar het werk, het hoogste percentage.

De Arbo Unie is blij met het grote aantal reacties op het onlineonderzoek. De organisatie heeft daarom besloten de monitor twee keer per jaar uit te voeren.