AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn dinsdagochtend met rustige stappen geklommen. Alle belangrijke graadmeters in Europa noteerden winsten, maar geen enkele beurs wist boven de 1 procent uit te stijgen. Op het Damrak noteerde de AEX-index tegen het einde van de ochtend een stijging van 2,79 punten, ofwel 0,9 procent, naar 314,39 punten.

Beursjournaal (video): Aegon verkoopt dochter
KLM vervoert minder passagiers, Rodamco Europa maakt meer winst.

Beursstemming (video): Aegon wint door schuldaflossing
Verder: Nutreco wint op meevallende cijfers. Plus de andere stijgers en dalers op de beurs.

Volgens een analist is de beeldbepalende index in Amsterdam vastgeraakt rond de huidige stand. "Het schommelt al enkele weken tussen de 310 en 320 punten. Daar weten we niet echt uit te breken."

Getronics

Grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam was automatiseerder Getronics. Het bedrijf maakte een sprong van 9,5 procent. Omdat het aandeel niet veel waard is, betekent dat in de praktijk een koerswinst van 9 eurocent naar 1,04 euro.

Beleggers hadden ook veel aandacht voor verzekeringsconcern Aegon, die voorbeurs meldde dat het onderdelen in Amerika verkoopt. Het afstoten van financieringsmaatschappijen levert Aegon een boekwinst op van 250 miljoen dollar. Ook komt er geld vrij om leningen af te lossen. Analisten spraken van goed nieuws en beleggers beloonden de zet met een koerswinst van 4,6 procent.

Het handelshuis Hagemeyer profiteerde verder van de maandag ingezette koersstijging en pakte 3 procent winst. "Het aandeel heeft vorige week ook wel een klap gehad", stelde de handelaar. Volgens hem valt Hagemeyer ten prooi aan speculanten. "Voor die 3 euro kun je erop gokken dat het nog goed komt. Maar het bedrijf heeft fundamentele problemen."

De index voor middelgrote fondsen werd aangevoerd door voedingsbedrijf Nutreco. Hoewel het bedrijf een groter verlies presenteerde dan verwacht en de omzet terugviel, pakte Nutreco een koerswinst van 6,8 procent. Het bedrijf had eerder al gewaarschuwd dat afschrijvingen een bres zouden slaan in het resultaat. Alleen Boskalis wist zich naast Nutreco te handhaven.

Midkap

Alle andere aandelen in de MidKap-index bleven gelijk of stonden op verlies. De index voor middelgrote bedrijven leverde 0,3 procent in en noteerde 303,39 punten. Ook vastgoedbelegger Rodamco Europa, dat aan de verwachtingen voldeed, moest inleveren: 0,3 procent.

Elders in Europa begonnen de beurzen de dag positief. Een aantal financiële instellingen waaronder Credit Suisse zorgde voor een goede stemming. Die veranderde wat toen het nieuws over de bomaanslag in Jakarta bekend werd. Van een paniekreactie was geen sprake, maar de beleggers werden weer eens herinnerd aan het feit dat terroristische aanslagen nog steeds op de loer liggen. Londen steeg 0,4 procent, Parijs 0,9 en Frankfurt 0,5 procent.

Credit Suisse, de Zwitserse bank die vorig jaar nog een miljardenverlies leed, kwam met kwartaalcijfers die veel beter waren dan verwacht. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om weer winstgevend te worden en dat lukt heel aardig. Het aandeel steeg meer dan 4 procent.

Een ander fonds dat het goed deed, was het Frans-Italiaanse STMicroelectronics. Het bedrijf profiteerde van het bericht dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in het tweede kwartaal meer dan 3 procent is gestegen. De aandelen van de Royal Bank of Scotland gingen in de verkoop, waardoor de koers daalde. De nettowinst over het eerste halfjaar was iets lager dan verwacht.

Euro

Op de valutamarkt belandde de koers van de euro na een lichte stijging in de buurt van de slotstand van maandag. De Europese munt noteerde 1,1330 dollar, tegen een slotstand van 1,1335 op maandag. Ten opzichte van het Britse pond zakte de euro van 0,7050 naar ,7030.