AMERSFOORT - Nutreco is stevig in de rode cijfers beland. Het voedingsbedrijf schreef over de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 186,3 miljoen euro. De verliezen zijn toe te schrijven aan omvangrijke afschrijvingen en zalmprijzen die een dieptepunt bereikten in Europa. Dat heeft het bedrijf dinsdag voorbeurs bekendgemaakt.

Nutreco heeft het afgelopen halfjaar 182,9 miljoen euro aan afschrijvingen in de boeken gezet. De grootste last komt door afboekingen in Noorwegen van ruim 168 miljoen euro, voornamelijk op de aankoop van Hydro Seafood. Het voedingsbedrijf uit Amersfoort moest deze dochter voor minder geld in de boeken zetten, wegens de lage zalmprijzen. Ook schreef Nutreco 14,6 miljoen euro af op deelnemingen.

De afschrijvingen niet meegerekend, boekte Nutreco een winst van ,7 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2002 bedroeg de nettowinst 4,7 miljoen euro. De omzet viel terug van 1,84 miljard euro tot 1,73 miljard. Nutreco doet geen uitspraken over de winstverwachting voor het hele boekjaar, maar blijft hoopvol over de markt voor gekweekte vis. "Ondanks de moeilijke omstandigheden in de zalmkweekindustrie, heeft Nutreco onverminderd vertrouwen in de viskweek," aldus 's werelds grootste zalmkweker in een verklaring.

Nutreco wil weer in de zwarte cijfers terechtkomen door onder andere in de kosten te snijden. Zo gaat het bedrijf de verschillende verkooporganisaties in Europa bundelen. Daarnaast kondigde Nutreco in juni al aan dat het driehonderd arbeidsplaatsen schrapt in de zalmverwerking in Noorwegen en Schotland.

Naast de viskweek is Nutreco ook actief in vee en veevoer. Deze poot behaalde minder winst in het eerste halfjaar, onder meer door de vogelpest in Nederland en België. Het bedrijfsresultaat van de divisie daalde tot 22,1 miljoen euro vergeleken met een winst van ,6 miljoen in de eerste zes maanden van 2002. Het onderdeel zal volgens Nutreco in de tweede helft nog slechts beperkte gevolgen ondervinden van de virusziekte onder pluimvee.