NIJMEGEN - Minister Wouter Bos (Financiën) vindt dat van banken verwacht mag worden dat ze een renteverlaging door de Europese Centrale Bank uiteindelijk ook met lagere hypotheektarieven doorberekenen aan de consument.

Maar, zo benadrukte hij maandagavond op een PvdA-bijeenkomst in Nijmegen, de politiek moet "heel voorzichtig" zijn met maatregelen. Bos vreest dat banken juist meer risico's gaan nemen als ze gedwongen worden tot lagere tarieven.

De Tweede Kamer riep Bos eerder op de dag op om de banken om uitleg te vragen waarom hun hypotheektarieven de laatste maanden zo gestegen zijn.

Opslag

Vorige week bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat de opslag voor een hypotheek met een variabele rente is verdubbeld. CDA, PvdA en SP vragen zich af of de hogere opslag wel in verhouding staat tot de risico's.

Bos wees erop dat er niets mis is met een risico-opslag, maar dat "deze situatie niet eindeloos kan duren". Hij wil met de banken praten als duidelijk is of de garantieregeling van het kabinet werkt om het betalingsverkeer tussen banken weer op gang te brengen.

Het kabinet wil garant staan voor leningen die financiële instellingen aangaan. Maandag was leasemaatschappij LeasePlan de eerste die er gebruik van gaat maken.

Consumentenbond

De Consumentenbond riep banken eerder al op het voordeel dat ze hebben als gevolg van de renteverlaging door de Europese Centrale Bank, door te berekenen aan de consumenten.