UTRECHT - Minder verdienen dan het minimumloon, op je werk komen en dan te horen krijgen dat je die dag niet nodig bent en dus ook niet betaald krijgt.

Een fatsoenlijk salaris, een vaste baan en goede arbeidsomstandigheden zijn ook in Nederland niet vanzelfsprekend. Vooral lageropgeleiden, jongeren, vrouwen en de nieuwe Nederlanders behoren tot de risicogroepen.

Dat zei cao-coördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten maandag in Utrecht. De grootste FNV-bond wil zich bij de cao-onderhandelingen dan ook sterk maken voor 'gewoon goed werk'.

Daar hoort een salaris bij van minstens 10 euro per uur, oftewel 130 procent van het minimumloon, vindt Bondgenoten.

Verdubbeling

Nu moeten ongeveer anderhalf miljoen mensen het met minder doen. Vergeleken met twintig jaar geleden is dat aantal bijna verdubbeld.

In 1996 had 10 procent van de mensen laagbetaald werk, in 2006 was dat 18 procent. Bondgenoten maakt zich dan ook zorgen over de toenemende tweedeling in de maatschappij.

Post

In sectoren als de post, de uitzendbranche en de taxiwereld zijn er problemen met het naleven van elementaire arbeidsvoorwaarden, zegt Bondgenoten. Bij de nieuwe postbedrijven Sandd, Selekt Mail en VSP hebben werknemers geen arbeidsovereenkomst, maar werken op basis van opdrachten.

Zij verdienen minder dan het minimumloon en missen elke rechtsbescherming, stelt vakbondsbestuurder Jan de Jong. Wel is in de onlangs afgesloten cao een eerste stap gezet om dit te veranderen.

Flexwerkers

De bond maakt zich ook zorgen over het toenemend aantal flexwerkers. Het zijn er inmiddels 1,9 miljoen, onder wie 750.000 uitzendkrachten. Zij horen in elkgeval hetzelfde loon te krijgen als het personeel van het bedrijf dat hen inhuurt, stelt de bond.

Maar zij vindt ook dat iedereen recht heeft op een vaste baan. "Bedrijven behoren banen die negen maanden duren in één jaar, om te zetten in vaste banen", vindt de bond.

De huidige kredietcrisis en daarmee samenhangende problemen van diverse bedrijven, is voor de bond geen aanleiding onder de centrale looneis van 3,5 procent te gaan zitten. "Er is nog steed sprake van een krappe arbeidsmarkt", aldus Jongbloed.