BRUSSEL - Frankrijk en Duitsland zijn vastbesloten de noodlijdende Europese autoproducenten bij te springen.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben dat maandag in Parijs gezegd na een onderhoud over de economische crisis.

"We laten onze auto-industrie niet vallen", aldus Sarkozy. Hij toonde zich bezorgd dat Europese autofabrikanten in het nadeel raken door de overheidssteun van 25 miljard dollar (20 miljard euro) die de Verenigde Staten willen steken in hun eigen Ford, Chrysler en General Motors.

Europese goedkeuring

Hoe Sarkozy en Merkel hun autosector precies te hulp willen komen, is nog niet duidelijk. Vorige week hintte Europees commissaris Günter Verheugen (Industrie) op Europese goedkeuring voor steun aan deze bedrijfstak.

Maar zijn Nederlandse collega Neelie Kroes (Concurrentie) waarschuwde Duitsland en Frankrijk juist om geen race aan te gaan met de Verenigde Staten bij het subsidiëren van de auto-industrie.

Stimuleringsplan

De Europese Commissie komt woensdag met een stimuleringsplan om de economie uit het slop te trekken. Het zou gaan om een pakket van 130 miljard euro, wat per lidstaat neerkomt op 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar het is nog niet bekend welke voorwaarden daarbij gehanteerd worden.

De zaak ligt binnen de Europese Commissie zo politiek gevoelig, dat zelfs de hoogste topambtenaren de ontwerptekst niet mee naar hun kamers mogen nemen. Bij een vergadering maandagmiddag zouden ze de tekst even te zien krijgen voor commentaar, maar ze moesten de papieren daarna direct weer inleveren.

Waarschuwing

Nederland heeft vrijdag bij monde van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) gewaarschuwd dat de Europese regels in het stimuleringsplan voor staatssteun strikt gehandhaafd dienen te blijven.

Ook aan de EU-begrotingsafspraken, die een financieringstekort van hooguit 3 procent voorschrijven, mag wat Nederland betreft niet worden getornd. Dat zou betekenen dat Frankrijk, dat al een tekort van bijna 3 procent heeft, nauwelijks nog geld in de economie kan pompen.

Structuurfondsen

Naar verwachting bekijkt de Europese Commissie ook of het mogelijk is geld uit de Europese structuurfondsen eerder beschikbaar te stellen.

Het enkele jaren terug opgezette globaliseringsfonds, bedoeld om Europese werknemers te beschermen tegen het verplaatsen van banen naar lagelonenlanden, wordt vermoedelijk eveneens aangesproken.