UTRECHT - De woningnood onder studenten leidt tot schandalig hoge kamerprijzen. Dat zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar aanleiding van een onderzoek in twaalf grote studentensteden. Amsterdam en Utrecht spannen de kroon, daar werden kamers gespot van 400 euro (9 vierkante meter) en 350 euro voor 8 vierkante meter.

Volgens het puntensysteem dat het ministerie van VROM heeft ontworpen om een maximale huurprijs te bepalen, mag een kamer gemiddeld 14,15 euro per vierkante meter kosten.

De LSVb onderzocht willekeurige studentenkamers per stad. Tien van de twaalf steden zitten ruim boven deze maximum huurprijs. Amsterdam en Utrecht scoren het slechts met respectievelijk 26,7 en 25,2 euro. Het best vertoeven is het in Eindhoven en Tilburg, daar betaalt een student gemiddeld 13,5 en 12,9 euro per vierkante meter.

Schrijnend

Ongeveer 30.000 studenten wachten volgens de LSVb op een kamer. Voorzitter M. de Jong: "De situatie is zo schrijnend dat studenten al lang blij zijn als ze een kamer vinden. Vaak komen ze in de problemen met hun huisbaas als ze huurverlaging aanvragen, omdat er genoeg studenten zijn die wel de veel te hoge prijs willen betalen."

De LSVb vindt dat de gemeenten en woningcorporaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er is een wet waarin staat hoeveel een kamer maximaal mag kosten en die moet worden nageleefd. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de student, maar van de overheid", aldus De Jong.