NEURENBERG - Een rechtbank in Neurenberg heeft maandag celstraffen en boetes opgelegd in een fraudezaak bij het Duitse technologieconcern Siemens.

Voormalig bestuurslid Johannes Feldmayer en oud-vakbondsleider Wilhelm Schelsky zijn schuldig bevonden aan omkoping en belastingontduiking.

Feldmayer kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee jaar plus een boete van 28.800 euro. Schelsky werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Feldmayer betaalde tussen 2001 en 2006 in het geheim meer dan 30 miljoen euro aan Schelsky om de werknemersorganisatie AUB op te bouwen.

AUB was Siemens goedgezind en stemde makkelijker in met reorganisaties en bezuinigingen bij Siemens dan de machtige vakbond IG Metall.

Eis

De openbaar aanklager had celstraffen geëist van respectievelijk 3,5 en zes jaar. Schelsky zit al sinds februari vorig jaar in voorarrest. Feldmayer verliet Siemens vorig jaar en zit nu in de raad van toezicht bij chipbedrijf Infineon.

Transacties

Feldmayer gaf in september toe dat hij via geheime transacties miljoenen euro's had overgemaakt naar Schelsky.

Zowel Feldmayer als Schelsky zeiden zich destijds van geen kwaad bewust te zijn geweest. Ook ontkende Schelsky dat met het geld werd geprobeerd invloed uit te oefenen op werknemers van Siemens.

Sponsoring

Schelsky gebruikte het geld onder meer voor sponsoring van sportclubs met het logo van AUB om zo de naamsbekendheid van de vakbond te vergroten.

Het grootste technologieconcern van Europa wordt de laatste jaren geplaagd door een reeks fraudeschandalen. Zo loopt er nog een andere rechtszaak wegens omvangrijke omkoping.

Volgens Siemens werd in totaal 1,3 miljard euro weggesluisd in geheime fondsen om buitenlandse contracten binnen te slepen. Er lopen nog onderzoeken tegen ongeveer driehonderd personen wegens mogelijke betrokkenheid bij dat omkoopschandaal.