DEN HAAG- Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken kiest voor een beperkte openstelling van de regeling voor werktijdverkorting.

Bedrijven die door de kredietcrisis minstens 30 procent minder omzet hebben, kunnen bij hem aankloppen voor steun uit de WW-fondsen. Zij hebben daar tot 1 januari 2009 de tijd voor. Donner stelt maximaal 200 miljoen euro voor de regeling beschikbaar.

Al naar gelang de grootte van de teruggelopen productie, kan een deel van het personeel tijdelijk een WW-uitkering krijgen. Die periode kan maximaal een half jaar duren, zo maakte Donner maandag bekend.

Kredietcrisis

Tot 1 januari volgend jaar kunnen bedrijven werktijdverkorting wegens de kredietcrisis aanvragen, tenzij de 200 miljoen euro al eerder is opgesoupeerd.

Tot nu toe hebben ongeveer vijftig bedrijven met in totaal drieduizend werknemers een verzoek voor werktijdverkorting ingediend.

Werkgeversorganisaties

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de plannen. "Het is een experiment dat nog niet eerder is vertoond. De komende maand zal blijken of het werkt en uitvoerbaar is voor het MKB", aldus de organisaties.

Helpen de maatregelen niet, dan willen zij opnieuw met Donner praten.

FNV

Vakcentrale FNV is verheugd dat de regeling er in ieder geval is gekomen. Wel vindt bestuurster Wilna Wind de termijn voor bedrijven om een verzoek te kunnen indienen erg kort. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland, vindt het wel een stap in de goede richting maar is kritischer.

Een bedrijf moet bijna failliet zijn, wil het in aanmerking komen, zei hij in een eerste reactie. Hij vindt net als Wind de termijn kort. Bedrijven die na januari door de kredietrisis in de problemen komen, vallen dan buiten de boot.

Kritiek

Voorzitter Jan Kamminga van organisatie FME-CWM voor industriële en metaaltechnische bedrijven, deelt die kritiek. De 200 miljoen die het kabinet beschikbaart stelt, staat gelijk aan ongeveer 20.000 voltijdswerknemers die tijdelijk de WW in mogen. "Dit betekent dat bedrijven worden aangezet snel werktijdverkorting aan te vragen, omdat ze anders achter het net vissen."

Veel metaaltechnische en industriële bedrijven hebben te maken met een plotselinge omzetdip, maar weten dat de vraag wel weer aantrekt. Ze willen liever geen personeel ontslaan, omdat het nu al lastig is aan goede vakkrachten te komen. CDA en PvdA zijn blij met de terughoudende opstelling van Donner.

Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar (PvdA) wees erop dat de regeling "echt alleen bedoeld is voor acute situaties", waarbij de verwachting is dat bedrijven zich in korte tijd weer herstellen.

Aanpassen

D66 is bang dat werknemers van de regen in de drup raken. Bedrijven die steun krijgen gaan zich niet aanpassen aan de economische ontwikkelingen.

"Wij houden werknemers vast bij bedrijven die geen toekomst hebben, terwijl er nu veel vacatures zijn bij bedrijven die wel goed presteren", zei Fatma Koser Kaya.