AMSTERDAM - Nederlandse banken stellen een commissie in die gaat kijken wat de gevolgen zijn van de kredietcrisis voor de bancaire sector.

Voormalig financieel directeur Cees Maas van ING wordt voorzitter van de groep. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekend.

Onderwerpen die de commissie behandelt zijn onder meer de beloningen van bestuurders, de hoeveelheid reservekapitaal die banken zouden moeten aanhouden en vraagstukken rondom het toezicht op de banken.

De commissie wil in het voorjaar van 2009 haar conclusies presenteren.

Commissie

De andere leden van de commissie zijn Tom de Swaan (voormalig financieel bestuurder van ABN Amro), Wim van den Goorbergh (voormalige financieel bestuurder Rabobank) en Sylvester Eijffinger (hoogleraar financiële economie). De groep werkt kosteloos aan het rapport.

De NVB vindt niet dat de commissie een slager is die zijn eigen vlees keurt. "Nee, dat zal afhangen van de kwaliteit van het advies en hoe de stakeholders erop reageren. Bij een oppervlakkig en kritiekloos rapport zal de ontvangst ervan navenant zijn'', zei NVB-voorzitter Boele Staal.

Bal

Dat de sector zelf lessen trekt, is belangrijk, vindt hij. "De bal ligt niet alleen bij de politiek, maar ook bij ons.''

In hoeverre bevindingen van de groep zullen worden vertaald in wet- en regelgeving of in gedragscodes, is nog onduidelijk. "Het kan allebei. Ik denk zelf dat het een mengeling wordt'', zei Staal.

Staatssteun

Dat de banken gaan onderzoeken welke lessen er moeten worden getrokken, terwijl alle grote banken in Nederland staatssteun hebben ontvangen of genationaliseerd zijn, vindt Staal niet vreemd.

"Dit heeft niet veel te maken met de veranderde eigendomsverhouding. Dit gaat over de toekomst na de crisis, als de storm is gaan liggen. Ook als ABN Amro nog genationaliseerd is, zouden adviezen doorgevoerd kunnen worden'', zei Staal.