DEN HAAG - Vakantiegangers die in de zomer van 2009 tijdens hun vliegreis voor nare verrassingen komen te staan, kunnen zich wenden tot de geschillencommissie voor de luchtvaart.

De Consumentenbond en de luchtvaartsector hebben de commissie maandag officieel opgericht, in aanwezigheid van minister Camiel Eurlings (Verkeer).

Eurlings noemt de commissie uniek. Hij vindt het belangrijk dat reizigers hun klacht makkelijk kwijt kunnen, bijvoorbeeld via een formulier op internet. En ook dat ze dan snel duidelijkheid krijgen.

Jurisprudentie

"Laten we ons focussen op de inhoud zodat we snel jurisprudentie opbouwen. Dat is in het belang van de reiziger", zei hij maandag in Den Haag.

De hulp van de geschillencommissie kan worden ingeroepen als een reiziger er niet uitkomt met de luchtvaartmaatschappij waarover hij een klacht heeft.

Klachtenregeling

Zo transparant als de klachtenregeling voor treinreizigers is, wordt het voor vliegtuigpassagiers niet. Volgens Felix Cohen, directeur van de Consumentenbond, is het een belangrijk verschil dat de NS niet en de luchtvaart wel het begrip overmacht kent.

De geschillencommissie gaat voorlopig aan de slag met klachten over vertragingen, vluchten die niet doorgaan en de toegankelijkheid voor invaliden. Zoekgeraakte bagage krijgt later aandacht.

Voorbeeld

Eurlings en ook Antonio Tajani, vice-president van de Europese Unie, hoopt dat andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen. Tajani vindt commissies die de rechten van burgers behartigen belangrijk, maar hij denkt dat het nog wel een paar jaar duurt voordat er een Europese arbitragecommissie is.

Op 2 en 3 december staat het punt op de politieke agenda in Brussel. "Als we Europa dichter bij de burger willen brengen en de burger dichter bij Europa, moeten we aandacht besteden aan dit soort zaken." Tajani wees erop dat de stakingen bij Air France en Alitalia de belangen van de consumenten op de proef stellen.