WASHINGTON - De Amerikaanse overheid steekt 20 miljard dollar (ongeveer 16 miljard euro) in de noodlijdende Amerikaanse bank Citigroup. In ruil voor de steun krijgt de overheid een aandelenpakket in de bank. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën zondag (plaatselijke tijd) bekend.

Om Citigroup te beschermen tegen "ongewoon grote verliezen" stelt de overheid zich daarnaast garant voor risicovolle beleggingen van de bank ter waarde van 306 miljard dollar. Het gaat daarbij vooral om leningen en beleggingen gebaseerd op onroerend goed.

Citigroup zal de verliezen op die beleggingen tot een bedrag van 29 miljard dollar zelf dragen. Alle afschrijvingen boven dat bedrag zullen door het ministerie van Financiën, het stelsel van centrale banken (de Fed) en de FDIC, de overheidsinstantie die banktegoeden van spaarders garandeert, worden gedragen.

Gezamenlijke verklaring

"De Amerikaanse overheid onderneemt de stappen die nodig zijn om het financiële systeem te versterken en om de Amerikaanse belastingbetalers en economie te beschermen", stelden de drie betrokken overheidsinstanties in een gezamenlijke verklaring.

In ruil voor de steun zal Citigroup het beloningsbeleid versoberen en wordt het dividend aan gewone aandeelhouders de komende drie jaar beperkt tot maximaal 1 cent per aandeel. De bank keert momenteel 16 cent per aandeel uit.

Verder zal het de voorwaarden op de hypothecaire leningen binnen het door de overheid gegarandeerde pakket van 306 miljard dollar aanpassen.

De overheid krijgt voor 27 miljard dollar preferente aandelen Citigroup, waarover de bank jaarlijks 8 procent dividend uitkeert.

Noodfonds

De kapitaalinjectie van 20 miljard dollar komt uit het noodfonds van 700 miljard dollar dat in september door het Amerikaanse Congres werd ingesteld. Citigroup ontving eerder al 25 miljard dollar uit deze pot.

Citigroup, ooit de grootste bank van de Verenigde Staten, is hard geraakt door de hypotheek- en kredietcrisis. De onderneming maakte vorige week bekend 52.000 banen te schrappen, bovenop de 23.000 ontslagen die eerder dit jaar al werden aangekondigd.