DEN HAAG - De staat garandeert de leningen die Leaseplan wil aangaan. Daarmee is de leasemaatschappij de eerste financiële instelling die gebruik maakt van de garantieregeling van het kabinet.

Minister Wouter Bos (Financiën) en LeasePlan hebben dat maandag bekendgemaakt. "LeasePlan heeft een banklicentie, ze voldoen aan alle eisen en ze betalen ervoor", aldus Bos.

Het bedrijf is van plan het gegarandeerde bedrag in december 2008 aan te trekken bij investeerders. De garantieregeling van het kabinet, met een waarde van 200 miljard euro, moet het geldverkeer tussen financiële instellingen weer op gang brengen.

Rente

Tijdens een PvdA-bijeenkomst in Nijmegen zei Bos maandagavond dat de rente die banken elkaar in rekening brengen weliswaar iets is gedaald, maar dat het geldverkeer "ongelofelijk langzaam" op gang komt.

Hij zei van "een aantal andere banken" te weten dat ze ook van plan zijn een beroep te doen op de garantieregeling.

Goed initiatief

Financieel topman Guus Stoelinga van LeasePlan laat weten het garantiestelsel een goed initiatief te vinden. "We hopen dat verhoudingen op de kapitaalmarkt zullen normaliseren wanneer ook andere banken van de regeling gebruikmaken.

LeasePlan heeft sinds 1993 een banklicentie en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft voorafgaand aan de garantieverlening de liquiditeit en solvabiliteit van LeasePlan bekeken.