SCHIPHOL - Wie voor de kerst nog even lekker wil shoppen in New York mag vanaf 1 december flink meer belastingvrij invoeren. De drempel daarvoor gaat na vijftien jaar eindelijk omhoog, van 175 euro naar 430 euro.

Over de verhoging van het bedrag werd al in november 2006 een akkoord bereikt door de Europese ministers van Financiën. Maar daarna werd er nog meer dan een jaar gesteggeld over de datum van invoering.

Tot teleurstelling van Gerrit Zalm, destijds de Nederlandse minister van Financiën. Hij wilde de reiziger "niet nodeloos irriteren".

Pas eind december 2007 werd besloten dat reizigers die door de lucht of via zee de Europese Unie binnenkomen meer belastingvrij mogen invoeren, dat met ingang van 1 december 2008 mochten doen.

Eerder was nog sprake van in de loop van 2008, maar ook dat werd niet gehaald. De maatregel moest nog omgezet worden in een EU-richtlijn.

EU

Wie via de weg de Europese Unie binnenkomt mag over een week voor 300 euro aan belastingvrije goederen meenemen zonder bij te betalen. Dat is zo bepaald omdat het over land makkelijker is om goederen mee te nemen.

Het wordt nu ook nog zinvoller om de betaalde belasting in het land van aankoop terug te vorderen bij de Global Refund-punten.

Wanneer iemand bijvoorbeeld voor omgerekend 450 euro een laptop in de VS koopt en daar eerst belasting terugvraagt, wordt die zo'n 20 procent goedkoper. En daarmee zit de koper dan weer mooi onder de grens van 430 euro.