RIJSWIJK - Het zijn zware tijden voor rokers. Moeten ze op het werk en in het uitgaansleven al buiten staan om nog aan hun trekken te komen, een pakje sigaretten of shag is ook nog flink duurder geworden.

Een pakje Marlboro met 19 sigaretten kost nu 4,50 euro. Een pakje is daarmee 50 cent duurder geworden, waar eerder was aangekondigd dat een pakje 35 cent in prijs omhoog zou gaan.

Op dit moment komen de sigaretten en shag in omloop waar de accijnsverhoging van 1 juli in verwerkt is. "En een verhoging die al in de pijplijn zat", zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK).

Duurder

Een pakje Caballero van dertig stuks kost nu 6,90 euro waar dat 6 euro was en een pakje JPS van 28 sigaretten is 80 cent duurder geworden. Daar moet nu 5,50 euro voor betaald worden.

Ook de shagroker ontkomt niet aan een prijsverhoging. Een pakje Van Nelle is 40 cent duurder geworden, een pakje Drum eveneens en kost nu 5,50 euro. Een tijdje terug besloten de fabrikanten al de inhoud van een pakje shag terug te brengen van 50 gram naar 47,5 gram.

Lastigvallen

En het is niet ondenkbeeldig dat dat binnenkort 45 gram wordt. "Wij willen de consument niet weer lastigvallen met een prijsverhoging als gevolg van een accijnsverhoging", zegt een woordvoerder van Imperial Tobacco daarover.

Eerder werd de sigarettenroker zoet gehouden met pakjes waar gewoon minder sigaretten inzitten. Wie goed zoekt, kan nog even pakjes met de oude prijs tegenkomen.

Schatkist

Van een pakje sigaretten dat 4,50 euro kost gaat volgens de industrie 2,60 euro naar de staat in de vorm van accijns, nog eens 72 cent is btw en verdwijnt ook richting de schatkist, 1,19 euro is voor de handel.

Voor shag geldt dat de staat 3,72 euro pakt en de handel 1,78 euro. De extra accijnsverhoging op tabak is nodig om te voorkomen dat er hoge belasting op gokautomaten wordt ingevoerd.

Nederland telt nog om en nabij de 3,5 miljoen rokers waarvan 1 miljoen shagrokers.