AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag een pleidooi gehouden voor de vrije wereldhandel.

Volgens de Amerikaanse president is het belangrijk in deze tijd van economische crisis niet de fouten te maken die ruim zeventig jaar geleden leidden tot de zogenaamde Grote Depressie.

De neiging om protectionistische handelsbarriëres op te richten moet worden bedwongen en het streven naar vrije handel moet doorgaan, zei Bush. "Een van de blijvende lessen van de Grote Depressie is dat mondiaal protectionisme de weg is naar mondiale economische ineenstorting."

Grote Depressie

De Grote Depressie is de naam voor de crisisjaren in de jaren '30 van de vorige eeuw. Vooral de Verenigde Staten had onder deze crisis te lijden. De malaise ontstond na de zogeheten Zwarte Donderdag op de Amerikaanse beurs, waarbij de aandelenkoersen in elkaar klapten. Dit was de directe aanleiding voor de beurskrach van 1929, die catastrofale gevolgen had voor de wereldeconomie.

Bush woonde zaterdag in Peru voor de achtste en laatste maal tijdens zijn presidentschap een bijeenkomst bij van het 21 landen tellende Aziatisch-Pacifisch Forum (APEC).

Omdat de problemen zo wijd verbreid zijn moeten alle landen, zowel industrielanden als ontwikkelingslanden, samenwerken om oplossingen te vinden, zei hij. Wel moet volgens hem worden gewaakt voor de verleiding van 'overcorrectie'. Bush heeft al vaker gewaarschuwd voor te grote bemoeienis van de overheid bij weer in balans brengen van de financiële markt.