BRUSSEL - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent gekrompen vergeleken met de voorgaande drie maanden. Nederland presteerde daarmee het slechtste van alle EU-lidstaten. Gemiddeld nam de groei in de Europese Unie met 0,2 procent toe. In de eurozone (de twaalf landen die de euro hanteren) was de gemiddelde groei 0,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Volgens Eurostat deed de Finse economie het in het derde kwartaal van 2001 het beste met een groei van 1,2 procent, gevolgd door Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (plus 0,5 procent). Krimp deed zich ook voor in Duitsland en Oostenrijk (beide 0,1 procent).

Vergeleken met het derde kwartaal van 2000 groeide de economie in zowel de EU als de eurozone met 1,4 procent. Voor Nederland was dat 0,4 procent.

In het derde kwartaal van vorig jaar (de periode dat de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten plaatsvonden) had vooral de export te lijden. Die daalde met 0,7 procent in de eurozone en met 1 procent in de hele EU. Ook de gezinsconsumptie ging achteruit, maar bleef wel in de plus: 0,2 procent in de eurozone en 0,4 procent in de hele EU. De investeringen stagneerden in de eurozone en liepen met een half procent terug in de EU.