AMSTERDAM - Uit een enquête van NCRV's Stand.nl blijkt dat 59 procent van de respondenten vindt dat een korte broek op het werk acceptabel is. Dat meldt de tv- en radiozender maandag. Met de aankomende hittegolf is de vraag naar kledingvoorschriften en de etiquette actueel.

Volgens imageconsultant J. van Eijck, die zakelijke dienstverleners en politici adviseert op het gebied van onder meer kledingkeuze, geeft de korte broek in principe geen pas. "Behalve als de arbeidsomstandigheden dermate extreem zijn en er bijvoorbeeld geen airconditioning is. Dan gaat de gezondheid voor." Van Eijck stelt dat bankmedewerkers in korte broek of zonder colbert minder serieus worden genomen.

Nederlanders hebben niet zoveel moeite met blote benen blijkt uit de NCRV-enquête. Uit een Duits onderzoek van twee jaar geleden bleek daarentegen dat 80 procent van de Duitsers tegen een korte broek op het werk is.

De gemeente Bergen op Zoom verbood vorige zomer de korte broek voor medewerkers van het stadhuis. Onder postbodes is er een discussie geweest die leidde tot een kort geding. Inmiddels mogen TPG-medewerkers in hun korte broek de post rondbrengen.