MOSKOU - Het Russische staatsgasconcern Gazprom dreigt de levering van gas aan buurland Oekraïne stop te zetten als dat land zijn achterstallige betalingen niet voldoet. Dat meldde een woordvoerder van het grootste bedrijf van Rusland zaterdag.

De Russische regering maande het Oekraïense gasbedrijf Naftogas vrijdag al 1,9 miljard euro aan achterstallige betalingen te voldoen.

De Oekraïners spreken echter tegen dat ze een schuld hebben bij Rusland, ze beaamden wel geld schuldig te zijn aan tussenpersoon RosUkrEnergo.

Contract

Gazprom weigert zijn contract met Oekraïne te verlengen zolang de schuld niet is voldaan. Zonder nieuw contract worden de leveringen aan het buurland per 1 januari stilgezet.

"We zouden zo'n scenario graag vermijden, maar zonder contract kunnen we geen gas leveren", aldus de Gazprom-woorvoerder tegen persbureau Interfax.

Als Gazprom de levering van gas aan Oekraïne stopzet, heeft dat grote gevolgen voor de rest van Europa. 80 procent van het gas dat Europese landen uit Rusland importeren wordt via Oekraïne getransporteerd.