DETROIT - Het bestuur van de Amerikaanse autoproducent General Motors houdt alle opties voor het noodlijdende bedrijf open, inclusief het aanvragen van een faillissement. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag op zijn website.

Volgens bronnen binnen GM zou het bestuur het daarbij oneens zijn met topman Rick Wagoner, die een faillissement van GM altijd van de hand heeft gewezen.

Wagoner vroeg deze week samen met zijn collega's van Ford en Chrysler 25 miljard dollar noodhulp aan het Amerikaanse Congres.

Critici

General Motors zou door de financiële crisis en de sterk gedaalde vraag naar auto's op de rand van de afgrond staan. Critici stellen dat het concern de problemen aan zichzelf te wijten heeft en dat het een faillissement moet aanvragen onder de zogenoemde chapter 11-wetgeving.

Chapter 11 lijkt op uitstel van betaling, waarbij bescherming wordt geboden tegen schuldeisers, maar gaat verder. Het doel is door schuldsanering en reorganisaties het bedrijf zelfstandig te laten voortbestaan.