CHICAGO - De komende Amerikaanse president Barack Obama wil in twee jaar tijd 2,5 miljoen nieuwe banen creëren nadat hij in januari de macht heeft overgenomen.

Dat heeft hij zaterdag in zijn wekelijkse boodschap voor de Amerikaanse bevolking op YouTube laten weten.

"Als we niet snel en krachtig optreden zullen we het komende jaar miljoenen banen verliezen", aldus Obama, die met zijn economisch adviseurs aan een omvangrijk herstelplan voor de Amerikaanse economie werkt.

Videoboodschap

In zijn videoboodschap liet hij ook doorschemeren dat hij veel meer geld in de economie wil pompen dan de 175 miljard dollar (140 miljard euro) die hij in de verkiezingscampagne noemde. Een specifiek bedrag noemde hij niet.

De Verenigde Staten worden momenteel geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds die van de jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds begin dit jaar zijn er alleen al 1,2 miljoen banen verloren gegaan.

Infrastructurele projecten

Obama is van plan mensen aan het werk te helpen door onder meer grote infrastructurele projecten te beginnen. Ook verwacht hij veel werkgelegenheid te creëren door de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen om de afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen.