UTRECHT - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) sleept minister Ab Klink (Volksgezondheid) voor de rechter. De huisartsen stellen dat er "tegen de afspraken in" gekort wordt op het budget voor de huisartsenzorg.

Dat heeft een woordvoerder van de LHV zaterdag bevestigd naar aanleiding van een bericht daarover in het AD.

De huisartsen hebben gewacht met hun stap tot de eerder aangekondigde bezuiniging op de tarieven voor herhaalrecepten geformaliseerd werd.

"Dat is eind deze week gebeurd", aldus de woordvoerder. Klink heeft de zogeheten aanwijzing bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ingediend.

Herhaalrecepten

De bezuiniging houdt in dat huisartsen voor herhaalrecepten voortaan een vergoeding van 2,25 euro in plaats van 4,50 euro krijgen. Dat moet een besparing van 83 miljoen euro opleveren.

De bezuinigingen zijn volgens Klink nodig om de stijgende kosten van de huisartsenzorg te beteugelen.

Afspraken

Volgens de huisartsen is afgesproken dat er helemaal niet gekort zou worden op hun budget. Ze hadden verder de wens dat de vergoeding voor avond-, nacht- en weekenddiensten omhoog zou gaan van 50 naar 80 euro per uur.

Dat is 60 euro geworden. Omdat dit tarief wel omhoog gaat, resteert per saldo een bezuiniging van 65 miljoen. De LHV heeft inmiddels een jurist aan het werk gezet om de zaak aanhangig te maken.