AMSTERDAM - Beleggers in Europa hebben de mineurstemming waarmee de handelsweek begon snel van zich afgeschud. Tegen het einde van de ochtend stonden alle toonaangevende graadmeters maandag in de plus. Een analist schrijft de plussen toe aan koopjagers die een snelle winst willen pakken en zo profiteren van de koersdalingen eind vorige week.

Beursstemming (video): OPG smaakmaker op mat Damrak TPG wordt licht beloond voor kwartaalcijfers. Plus de andere stijgers en dalers op de Amsterdamse beurs.

Beursjournaal (video): TPG verlaagt groeidoelstelling Verder: OPG overtreft verwachtingen, Shell investeert in China.

"Het begin van de week is een mooi moment om in te stappen. Beleggers willen snel handelen. Ik verwacht dat handelaren over een dag of twee weer verkopen en hun winst incasseren", aldus de analist.

De koopjesjagers zetten de beeldbepalende AEX-index in Amsterdam ,78 punten (0,6 procent) hoger naar een stand van 316,52 punten. Witte raaf onder de 25 hoofdfondsen was handelshuis Hagemeyer, dat ,6 procent steeg. Het handelshuis werd afgelopen week hard gestraft voor zijn verliescijfers. Parijs noteerde een winst van ,8 procent, Londen steeg 0,7 en Frankfurt 0,4 procent.

De winsten in de graadmeter van Amsterdam werden deels gedragen door de technologiefondsen. Chipmachinefabrikant ASML en elektronicaconcern Philips stonden bovenin de index met winsten van respectievelijk 1,7 en 1,8 procent.

Postbedrijf TPG werd beloond voor zijn kwartaalcijfers, die strookten met de verwachtingen van analisten. Het aandeel pakte een winst van 1,5 procent.

Ahold

Belangrijke daler was Ahold. Het supermarktconcern is uit de gratie geraakt, nadat eind vorige week bleek dat het marktaandeel van de keten Albert Heijn is teruggevallen. Door Financial Times geraadpleegde analisten verwachten dat Ahold vrijdag een omzetdaling van meer dan 10 procent zal presenteren over het tweede kwartaal. De tegenvaller werkte door in de koers, die 1 procent daalde.

Midkap

Bij de middelgrote fondsen waren de uitzendbureaus gewild. Vedior nam een tweede plek in de MidKap-index in, met een stijging van 2,5 procent. Randstad volgde met een plus van 1,2 procent. De index voor middelgrote bedrijven boekte een plus van 1,62 punten (0,5 procent) naar een stand van 305,36 punten.

Beleggers vrezen voor de cijfers die het voedingsconcern Nutreco dinsdag presenteert. Vooruitlopend werd het aandeel verkocht, hetgeen resulteerde in een koersdaling met 1,1 procent.

In Londen stond platenmaatschappij EMI bovenaan. De aandelen waren in trek doordat zondag het bericht opdook over een mogelijke overname van het bedrijf door investeringsmaatschappij Blackstone. De koers steeg 3,5 procent. Ook de Britse bank HSBC, die maandag met halfjaarcijfers kwam, deed het goed met 2,6 procent winst.

Halfgeleiderfabrikant Infineon had ook geen reden tot klagen met een plus van 3,5 procent. De beleggers reageerden op uitlatingen van de topman van het Duitse bedrijf, die met positieve vooruitzichten was gekomen. In Parijs werd de handel in het aandeel van machine- en treinbouwer Alstom opgeschort, hangende onderhandelingen over herfinanciering van de schulden van het bedrijf.

Euro

Op de valutamarkt trok de euro weer wat aan. De Europese munteenheid noteerde na een uur 1,1295 dollar, tegen een slotstand van 1,1265 op vrijdag. Ten opzichte van het Britse pond steeg de euro van 0,6995 naar 0,7010.