BRUSSEL - De Nederlandse regering stelt harde voorwaarden aan het stimuleringsplan voor de economie waarmee de Europese Commissie (EC) volgende week komt.

De steun mag niet tot concurrentievervalsing leiden en de Europese begrotingsregels moeten strikt gehandhaafd worden.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) heeft dat vrijdag in Brussel gezegd. Nederland zal niet akkoord gaan met het steken van "goed geld in kwade projecten", aldus Timmermans.

Bruto binnenlands product

Afgelopen dagen werd bekend dat de Europese Commissie een stimuleringspakket overweegt van 130 miljard euro. Elke lidstaat zou 1 procent van zijn bruto binnenlands product moeten gebruiken om de economie op te peppen.

Wat Timmermans betreft moeten dan de maatregelen die de lidstaten toch al van plan waren, zoals de lastenverlichting die Nederland voor 2009 in petto heeft, meetellen.

Wielen

Volgens de staatssecretaris moet het EU-plan er vooral voor zorgen dat het stimuleringsbeleid van de lidstaten op elkaar afgestemd wordt en dat de EU-landen elkaar niet in de wielen rijden.

De modernisering van de Europese economie, langs de lijn die eerder is afgesproken in Lissabon, moet uitgangspunt blijven.

Gesjoemel

Timmermans wil geen gesjoemel met de EU-begrotingsafspraken, die voorschrijven dat lidstaten een tekort van hooguit 3 procent mogen hebben.

Weliswaar mag van die regels in noodsituaties worden afgeweken, maar dan moeten de betreffende lidstaten ook hard kunnen aantonen dat ze met overmacht te maken hebben, aldus de bewindsman. Ze mogen dus geen tekorten creëren door kwistig geld uit te delen voor lastenverlichting.

Concrete plannen

Timmermans zegt de concrete plannen van de Europese Commissie nog niet te kennen. Maar hij heeft er veel vertrouwen in dat het dagelijks bestuur van de EU met een verstandig pakket komt.

Al fronst hij wel zijn wenkbrauwen over uitlatingen van de Duitse eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie), die zich voorstander toonde van staatssteun aan de Europese autosector.

Volgens Timmermans delen veel andere lidstaten, waaronder Duitsland, de Nederlandse opvattingen.