AMSTERDAM - De aanstelling van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm tot topman bij Fortis/ABN heeft in politiek Den Haag tot wisselende reacties geleid.

Oppositiepartij SP is niet tevreden met de keuze voor Gerrit Zalm als nieuwe topman van de bankencombinatie tussen ABN Amro en Fortis.

"Het is toch een vertegenwoordiger van het marktfundamentalisme dat heeft geleid tot de crisis'', aldus SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

De SP is blij dat er niet overhaast gekozen is voor een verkoop van de genationaliseerde banken. Hij betwijfelt wel of een samengaan het beste is voor het personeel.

"Je ziet toch dat er weinig enthousiasme voor is.'' Daarnaast had een andere keuze volgens hem wellicht tot minder ontslagen kunnen leiden.

GroenLinks

GroenLinks ziet met Zalm juist een man binnenkomen die van buiten komt en al twaalf jaar voor een ministerssalaris een topprestatie heeft geleverd. Dat moet hij blijven doen, vindt Kamerlid Kees Vendrik.

Hij verwacht dat er bij ABN Amro radicaal afscheid genomen wordt van de "Amerikaanse bankcultuur'' van korte termijnvisies, grote risico's en bonuscultuur.

Er blijven echter nog wel heel veel vragen over, zoals over de te volgen strategie. Maar ook over het forse werkgelegenheidsverlies waar minister Wouter Bos (Financiën) vanuit blijft gaan bij de integratie van de banken.

Die achtduizend banen komen nog uit het oude plan, stelt Vendrik.

Strategie

Verder wil hij meer tekst en uitleg over de te volgen strategie en de kwetsbaarheid van de banken. "Dat ze nog twee tot drie jaar in staatshanden blijven geeft te denken.''

Bovendien eist GroenLinks dat de banken "tijdens de verbouwing wel de winkel openhouden'' nu anderen geen kredieten en hypotheken meer verstrekken.

"Zij vertegenwoordigen een derde van de Nederlandse markt in handelskredieten, hypotheken en kredieten voor het midden- en kleinbedrijf.''

PvdA

De PvdA vraagt zich af of Gerrit Zalm wel aan het hoofd moet komen te staan van de gecombineerde bank ABN Amro en Fortis.

Volgens Tweede Kamerlid Paul Tang van de partij is Zalm "een regionaal bankier''. In tegenstelling tot het CDA weet Tang ook niet of integratie van de twee banken wel de beste oplossing is.

Tang vindt dat Zalm, die jarenlang minister van Financiën was, veel meer een politicus is dan een bankier.

"Hoeveel internationale deals heeft hij gedaan? Hoeveel bedrijven heeft hij gekocht of verkocht?'' vraagt Tang zich af. Hij is wel blij dat er nu duidelijkheid is voor het personeel.

Sterkere bank

De PvdA'er weet alleen niet of integratie van ABN Amro en Fortis een sterkere bank oplevert of dat de fusie juist veel energie gaat kosten.

Voor coalitiegenoten CDA en ChristenUnie is het echter duidelijk dat een combinatie de goede oplossing is, zeggen CDA-Kamerlid Frans de Nerée en Ernst Cramer van de ChristenUnie.

In tegenstelling tot PvdA'er Tang is de aanstelling van Zalm voor De Nerée juist een teken dat "de politiek niet gaat bankieren''. Hij noemt de VVD'er een zwaargewicht. Cramer ziet in Zalm het voordeel van de middenweg.

"Zijn benoeming is verrassend. Hij is de brug tussen de zakenwereld en de politiek'', aldus het ChristenUnie-Kamerlid.

VVD

De VVD is tevreden met de benoeming van hun partijgenoot Gerrit Zalm. "Bos heeft met deze benoeming een meesterzet gedaan'', liet Tweede Kamerlid Frans Weekers vrijdag in een reactie weten.