ZOETERMEER - Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben minder last van files dan vier jaar geleden, ondanks het feit dat de files juist langer worden en het aantal verkeersopstoppingen toeneemt.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau EMI in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De uitkomsten werden vrijdag openbaar gemaakt. Het gaat over onderzoeksgegevens uit 2007.

De ondernemers zijn gewend geraakt aan de vertraging door files en nemen eigen maatregelen, waardoor ze er minder last van hebben.

Van de MKB-ondernemingen ervaart 55 procent een probleem met de bereikbaarheid. Dat was in 2003 61 procent.

Klanten

De ondernemers hebben vooral last van files als ze zelf naar klanten willen en als klanten en leveranciers hun bedrijf willen bezoeken. Het feit dat werknemers elke dag op tijd moeten zijn, wordt als minder groot probleem gezien.

In de transport- en financiële sector zijn de problemen het grootst, het kleinst in de horeca en overige dienstverlening. Van de ondernemers zegt 22 procent nadelige gevolgen voor de concurrentiepositie van het bereikbaarheidsprobleem te hebben.

Als oplossing voor het probleem hebben de ondernemers thuiswerken en flexibele werktijden ingevoerd. Bij 33 procent van het MKB kan thuis worden gewerkt, bij 51 procent zijn flexibele werktijden mogelijk.