LEIDSCHENDAM - De supermarkten vinden niet dat ze moeten opdraaien voor de kosten van inspecties en controles in de winkels. Vanaf 1 januari krijgt de supermarktbranche de rekening van herinspecties door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen liet vrijdag weten dat de klant uiteindelijk gaat meebetalen aan de kostenstijging.

Middeleeuwen

Het is volgens mij al sinds de middeleeuwen zo dat overheden zelf betalen voor de inspecties die ze uitvoeren", weet Marc Jansen, directeur consument en kwaliteit van het CBL.

Volgens hem wordt het steeds drukker op de supermarktvloer met inspecteurs van allerlei diensten. "Het is niet alleen de VWA, maar ook zijn er inspecties voor eieren, kippenvlees en groenten en fruit. Een geluk; de komkommers mogen weer krom zijn, dus daar hoeven de inspecteurs niet meer naar te kijken en dat scheelt ons weer geld", aldus Jansen.

De Voedsel en Waren Autoriteit liet vrijdag weten alleen de wet uit te voeren. "Europese wetgeving bepaalt dat we per 1 januari de kosten van herinspecties moeten doorberekenen aan de bedrijven", aldus een woordvoerster.

Brief

Het CBL heeft enige tijd geleden een brief over de inspectiekosten gestuurd aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Gezondheid, Welzijn en Sport. Overleg met deze ministeries heeft volgens Jansen echter niets opgeleverd. "Onze bezwaren zijn niet gehoord."

Hoe hoog eventuele prijsstijgingen als gevolg van de inspectiekosten zullen zijn, kon het CBL niet voorspellen. "Maar linksom of rechtsom, de kosten zullen betaald moeten worden."