AMSTERDAM - ABN Amro en Fortis Bank Nederland worden niet samengevoegd. Minister Wouter Bos van Financien zal vrijdag bekendmaken dat beide banken op termijn afzonderlijk worden verkocht.

Dat zeggen diverse ingewijden die de plannen van Bos kennen, tegen de Volkskrant.

Bos wil met zijn besluit een einde maken aan de sluimerende onzekerheid over de toekomst van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, zo schrijft de krant.

Arrogante houding

Sinds de nationalisatie van beide banken botert het niet meer tussen de directies en de werknemers. De ondernemingsraad van Fortis verwijt de top van ABN Amro bijvoorbeeld een arrogante houding.

Ondernemingsraden van beide bedrijven dringen ook aan op het stopzetten van de integratie.

Geen overhaaste stappen

Over de toekomst van enkele specifieke onderdelen van de twee banken - zoals MeesPierson en bankbedrijf HBU - is nog geen definitief besluit genomen. Bos zou geen overhaaste stappen willen zetten met Fortis en ABN Amro. Het openlijk in de etalage zetten van bedrijfsonderdelen zou te veel onrust opleveren en klanten van de banken wegjagen.

Een belangrijke reden om de al ingezette integratie van beide banken te stoppen, is het banenverlies waarmee dat gepaard gaat, aldus De Volkskrant.

Achtduizend arbeidsplaatsen

Er zouden bijna achtduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Een dergelijke sanering aan de vooravond van een ernstige economische recessie zou Bos en zijn PvdA politieke schade kunnen berokkenen.

Nederland nationaliseerde beide banken op 3 oktober en betaalde er EUR16,8 miljard voor. Tot dat moment was de toenmalige beursgenoteerde Fortis-holding bezig de ABN Amro-delen - die het een jaar eerder kocht - in de eigen organisatie te integreren.

Daarbij kwamen het grote cultuurverschil tussen de Nederlandse bankiers van ABN Amro en de nieuwe Belgische collega's van Fortis aan het licht. De integratie verliep stroperig.

Wellink

Begin oktober viel Fortis in delen uit elkaar en was er geen sprake meer van een integratie van ABN Amro in Fortis, maar andersom. Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, maakte bij de nationalisatie bekend dat het al ingezette integratieproces wel gewoon door moest gaan. Het veel grotere ABN Amro zou echter de bovenliggende partij worden en niet Fortis.