DEN HAAG - Bedrijven die duurzame palmolie gaan produceren, moeten zich aan strengere regels houden. Dat heeft de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) besloten tijdens de jaarvergadering op Bali.

De RSPO reageert hiermee op onderzoek van Greenpeace dat onlangs aangaf dat niet alle duurzame producenten in al hun bedrijfsvestigingen werken met oog voor mens, milieu en natuur.

De eerste lading 500 ton duurzame palmolie is nog onderweg naar Rotterdam, maar al kort na vertrek waarschuwde Greenpeace dat een leverancier de zaken in Maleisië wel maar in Indonesië nog niet op orde zou hebben.

Duurzaam

Per jaar wordt bijna 40 miljoen ton palmolie geproduceerd. Vanaf 2013 wil de RSPO dat de helft daarvan duurzaam is.

Waar voor de reguliere productie van palmolie tropisch regenwoud in hoog tempo plaatsmaakt voor plantages met oliepalmen, is bij deze en volgende duurzame ladingen rekening gehouden met mens en natuur.

Kopen

Om meer zicht te krijgen op de vraag naar duurzame palmolie, verlangt de RSPO dat bedrijven aangeven hoeveel duurzame palmolie ze de komende jaren denken te gaan kopen. Nieuw is ook dat uitbreidingsplannen voor oliepalmplantages vooraf aan een onafhankelijk certificeringsbureau moeten worden voorgelegd.

Dat bureau beoordeelt of wordt voldaan aan de voorwaarden. Nu worden plannen alleen achteraf getoetst en pas op het moment dat een plantage duurzaam wil worden.