RIGA - Letland klopt bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor financiële steun om de economische crisis in het land te bestrijden. Dat maakte de Letse premier Ivars Godmanis donderdag bekend.

Letland gaat formeel onderhandelen met de EU en het IMF over de steun. De Letse economie verkeert in een recessie en de overheid heeft de op een na grootste bank van het land genationaliseerd omdat die dreigde om te vallen.

Volgens Godmanis moet de steun het financiële systeem en de Letse economie stabiliseren. Het is niet duidelijk wanneer de onderhandelingen beginnen en om wat voor een bedrag het gaat.

IJsland

Eerder stemde het IMF al in met leningen aan IJsland, Hongarije, Servië en Oekraïne. IJsland krijgt van het IMF een lening van 2,1 miljard dollar en een krediet van 2,5 miljard dollar van de Scandinavische landen om te helpen de financiële crisis te overleven.

Letland nam eerder deze maand een meerderheidsbelang in Parex Bank, na een grote uittocht van spaarders bij de bank. Sindsdien heeft het land omgerekend 282 miljoen euro in de bank geïnjecteerd en staat het garant voor meer dan 700 miljoen euro aan leningen.

Dat tastte het vertrouwen van investeerders in de Baltische staat aan, waarna de kredietwaardigheid van Letland werd verlaagd.

Recessie

De Letse economie kromp met 4,3 procent in het derde kwartaal, waarmee het land in de diepste recessie zit van de gehele EU. Letland werd in 2004 lid van de EU en liet in de afgelopen jaren juist sterke economische groei zien. Letland heeft 2,3 miljoen inwoners.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.