VOORBURG - Restaurants en cafés hebben de bestedingen van hun klanten in het derde kwartaal hard zien teruglopen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de verkoopvolumes in restaurants met 6,1 procent daalden, in cafés was er sprake van een afname van 5,4 procent.

De omzet van de gehele horeca daalde door de afname van de verkoopvolumes met 0,7 procent. Het gaat hier om de eerste daling in vier jaar, aldus het CBS. Bij restaurants en cafés waren de klappen groter, maar prijsstijgingen konden de omzetdalingen beperken tot respectievelijk 1,7 en 1,8 procent. Bij hotels viel de omzetgroei door de economische neergang terug tot 1,8 procent.

Rookverbod

Het CBS wil de lagere omzetten niet wijten aan het rookverbod, dat op 1 juli is ingevoerd in de horeca. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer lijden horecabedrijven vooral onder het afgenomen consumentenvertrouwen, waardoor de hand op de knip wordt gehouden. Dit was in het tweede kwartaal ook al zichtbaar.

Ook de hoge prijzen in de horeca kunnen een rol hebben gespeeld, aldus Vergeer. "Je zou kunnen zeggen dat de prijsstijgingen terug van weggeweest zijn." In restaurants stegen de prijzen bijna met 5 procent, ver boven de inflatie in Nederland. Cafés vroegen gemiddeld 3,8 procent meer voor hun versnaperingen.

Koninklijke Horeca Nederland

Het rookverbod kan er volgens het CBS wel toe hebben geleid dat er verschuivingen zijn opgetreden in de omzetverdeling. Vergeer: "Wij zien dat kleinere horecabedrijven minder hebben gedraaid dan de grotere ondernemingen."

Een grote groep kleine cafés dreigt het lidmaatschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op te zeggen. De cafés zijn ontevreden over hoe de belangenorganisatie ze vertegenwoordigt in het debat over het rookverbod en hebben op korte termijn een gesprek met KHN aangevraagd.

Dat meldde donderdag een woordvoerster van Stichting Red De Kleine Horeca Ondernemer (KHO), waarin de kleine cafés zich verenigd hebben. "De KHN moet achter haar leden staan, maar ze hebben zitten schipperen. We willen geen compensatie voor de gemiste omzet, we willen klanten."

Standpunten

Volgens Wiel Maessen, secretaris van KHO, overweegt twee derde van de bij de Stichting aangesloten kroegen het lidmaatschap van de belangenorganisatie op te zeggen. Een deel heeft dat volgens hem al gedaan. Het bestuur van de Stichting wil nog wel met KHN om tafel om standpunten uit te wisselen en heeft daarover een brief gestuurd.

Een woordvoerder van KHN zegt niets van een mogelijk gesprek met kleine ondernemers te weten. Hij ontkent dat sinds het rookverbod meer kroegen hun lidmaatschap hebben opgezegd. "Leden kunnen altijd opzeggen. Bij ieder lid vinden we dat jammer, maar het aantal leden dat heeft opgezegd, is dit jaar niet anders dan in voorgaande jaren."