DEN HAAG - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer slagen er ondanks herhaaldelijk aandringen nog niet in de opgelegde bezuiniging van 100 miljoen euro bij de politie van tafel te krijgen.

De regeringspartijen CDA en PvdA blijven erbij dat het mogelijk moet zijn die bezuiniging door te voeren zonder dat het ten koste gaat van blauw op straat.

Ongedaan

Dat bleek woensdag tijdens een debat over de begroting van Binnenlandse Zaken voor volgend jaar. De SP en de PVV vinden de miljoenenbezuiniging onverantwoord en willen dat die ongedaan wordt gemaakt.

Ook de VVD en de SGP maken zich zorgen over de gevolgen van de bezuiniging en onderbezetting bij de politie. Maar volgens de coalitiegenoten CDA en PvdA kunnen de korpsen nog veel geld besparen door beter samen te werken, bijvoorbeeld op ict-gebied.

Brandbrief

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz wil wel dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, die over de politie gaat, reageert op een brandbrief die de politiebond NPB deze week verstuurde. Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei zich naar aanleiding van die brief zorgen te maken over de capaciteit van de politie op straat.

Volgens de NPB zijn er nu veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemensen inzetbaar dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren. De onderbezetting van de politiezorg is onverantwoord en er zijn steeds meer vacatures die langdurig openstaan, aldus de NPB.

Ruggen

Kuiken vindt dat de minister de korpschefs moet aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de bezuiniging van 100 miljoen euro niet over de ruggen van de agenten op straat te realiseren. Volgens het PvdA-Kamerlid mag de korpsleiding niet worden beloond voor "slecht management". De ondernemingsraden van de politie waarschuwden eerder ook al voor de gevolgen van de bezuinigingen.

De werkdruk van agenten is volgens hen nu al zorgwekkend. Ter Horst zal donderdagavond tijdens de voortzetting van het debat ingaan op de vragen over de politie.