AMSTERDAM - De AEX-index op het Damrak is woensdag diep in de rode cijfers gesloten. De hele dag was de stemming overwegend negatief door vrees voor een diepe recessie.

Flink lagere standen op de Amerikaanse beurzen waar beleggers zich zorgen maakten over het lot van de autoindustrie, drukten de Europese beurzen aan het eind van de handel diep in het rood.

De AEX sloot met een verlies van 12,50 punten, ofwel 5 procent, op 238,12 punten. De MidKap-index daalde 5 procent tot 318,23 punten.

De beurs van Parijs verloor 4 procent, die van Londen 5 procent en in Frankfurt ging de hoofdgraadmeter 4,9 procent lager.

Grootste verliezers

Banken en verzekeraars behoorden op het Damrak tot de grootste verliezers. Fortis sloot 13,2 procent lager en was de hekkensluiter van de index. Verzekeraar Aegon verloor 9,1 procent.

Bankverzekeraar ING kreeg een klap van een rapport van Goldman Sachs. Analisten van de Amerikaanse bank merkten op dat ING mogelijk 1 miljard extra aandelen op de markt moet brengen als gevolg van de steun die de Nederlandse overheid onlangs heeft gegeven. ING sloot 11,9 procent lager.

Olie

De grondstofgerelateerde fondsen leden onder de lage grondstofprijzen. Een vat ruwe olie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 53,65 dollar.

Een reden voor deze daling was dat uit het wekelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van energie was gebleken dat onder meer de benzinevoorraden sterker zijn gestegen dan verwacht.