AMSTERDAM - De redactieraden van uitgeverij Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van onder andere dagblad De Telegraaf, slaan de handen ineen tegen de voorgenomen reorganisatie. Ze dreigen met harde acties.

Volgens bronnen zijn de redacties bereid tot stakingen.

De gezamenlijke redactieraden hebben woensdag een brief naar alle redactieleden verstuurd, die in handen is van het ANP. Het gaat om de redactieraden en -commissies van De Telegraaf, HDC en Spits.

Vertrouwen

De redacties hebben het vertrouwen in de raad van bestuur van het concern opgezegd en stellen dat de hoop is gevestigd op de hoofdredacties, die de banenreducties moeten afwenden. Als dat niet lukt, zijn de redacteuren bereid tot "harde acties", aldus de brief.

De redactieraden vinden de voorgenomen banenreductie "absoluut ontoelaatbaar''. Hierdoor wordt volgens hen de journalistieke kracht van de dagbladen en hun websites aangetast.

"En voor die journalistieke kracht kiezen onze lezers nu juist dagelijks.''

Samenwerking

De plannen van het TMG-bestuur voorzien volgens de bronnen in verregaande samenwerking tussen de redacties. Alle titels willen echter hun zelfstandigheid behouden.

Korte termijn

Het bestuur van TMG denkt volgens de redacties alleen aan kostenreductie op de korte termijn. "Wij geloven dat kranten en nieuwssites winstgevend zijn, mits deze op vakkundige wijze worden gemaakt. Daarvoor is mankracht nodig", zo stellen de briefschrijvers.

Journalistenvakbond NVJ, die in gesprek is met de raad van bestuur en de redactieraden, laat weten zich zorgen te maken. "De toon wordt scherper, plannen concreter, stellingen worden ingenomen", aldus NVJ-vertegenwoordiger Bianca Rootsaert.

Beter

Rootsaert benadrukt dat met veel minder journalisten, geen betere krant kan worden gemaakt. De NVJ heeft nog geen aanvraag binnengehad voor een stakingsverzoek.

De reorganisatieplannen moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 40 tot 50 miljoen euro. Bij TMG werken in totaal zo'n 3600 mensen. Het concern was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.