AMSTERDAM - De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland ziet een fusie met ABN Amro niet meer zitten.

"ABN Amro wil duidelijk niet. We zijn niet wanhopig. Er zijn genoeg alternatieven", aldus voorzitter Tim op ten Noort van de ondernemingsraad woensdag.

Op ten Noort voert woensdagochtend overleg met topambtenaren van het ministerie van Financiën om "zijn zorgen te uiten". Minister van Financiën Wouter Bos moet uiteindelijk beslissen over de toekomst van de door de staat genationaliseerde banken.

Algemene Bank Nederland

Op ten Noort stelde twee weken geleden nog dat Bos ABN Amro en Fortis Nederland zou moeten integreren tot een sterke nationale bankverzekeraar met als naam Algemene Bank Nederland.

"De leiding van ABN Amro is zo ontzettend arrogant. Dan heb ik het niet over de 25.000 medewerkers, maar die tweehonderd die het voor het zeggen hebben", aldus Op ten Noort. "Zij bepalen niet wat goed voor ons is."

Trots

De voorzitter van de OR is "trots op zijn clubje". Hij benadrukt dat Fortis vorig jaar ongeveer evenveel winst heeft gemaakt als ABN Amro. "En met veel minder mensen."

Voorzitter René Hazebroek van de ondernemingsraad van ABN Amro geeft aan dat hij "geen oordeel wil geven" over de uitspraken van Op ten Noort. De ondernemingsraad heeft geen officieel standpunt over de toekomst van de twee banken.

Besluit

Financiën neemt naar verwachting deze maand een besluit of ABN Amro zelfstandig verder gaat of dat de bank wordt samengevoegd met de Fortis-onderdelen.

De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis begin oktober, omdat de bankverzekeraar dreigde om te vallen na de overname van delen van ABN Amro.

De Belgische en Luxemburgse tak werden overgenomen door de Franse bank BNP Paribas.