AMSTERDAM - Autoleasebedrijf LeasePlan is de eerste financiële partij die een beroep doet op de garantieregeling van 200 miljard euro die minister Wouter Bos van Financiën beschikbaar stelt. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Een woordvoerder van LeasePlan Nederland bevestigde woensdag de aanvraag. LeasePlan zegt door de kredietcrisis moeite te hebben om financiering aan te trekken. "De geldmarkt zit op slot", aldus de woordvoerder.

De onderneming, een 50 procent dochter van autofabrikant Volkswagen, wil nog niet zeggen voor welk bedrag aan leningen onder overheidsgarantie zij wil uitgeven. LeasePlan moet tot eind 2009 ruim vijf miljard euro aan schuld herfinancieren of aflossen, zo schrijft de krant.

Het verzoek van LeasePlan komt als een verrassing, omdat marktpartijen vooral speculeerden over steunaanvragen van bekendere partijen als ING, SNS Reaal en NIBC.

Volkswagen

Door het uitbreken van de kredietcrisis willen beleggers niet meer participeren in leningen van LeasePlan en andere banken. De bank is nu deels afhankelijk van financiering van de Europese Centrale Bank en moeder Volkswagen.

"We willen onze financiering graag diversifiëren en de garantieregeling is daarbij aantrekkelijk", aldus de woordvoerder van LeasePlan tegenover het FD.

Tientallen bedrijven

Er zijn vele tientallen bedrijven die op basis van hun bankvergunning van de Nederlandsche Bank om de garantie kunnen verzoeken. Mogelijk gaat het ook om relatief onverwachte partijen voor wie bankieren geen hoofdactiviteit is.

Fitch verlaagde vorige week het kredietoordeel van Leaseplan van A naar A-. De kredietbeoordelaar denkt dat de economische terugval druk kan zetten op de 'goede winstgevendheid' tot dusver.

Een van de gevaren is dat bedrijven die auto's leasen door faillissement hun contracten tussentijds opzeggen en dat de auto's op de tweedehandsmarkt minder opbrengen.