RIJSWIJK - Duizenden leraren hebben zich woensdagmiddag verzameld in de Veemarkthallen in Utrecht. Uitgerust met spandoeken, sjaals en petten eisen ze een vermindering van de werkdruk.

Dinsdag liep het cao-overleg tussen bonden en werkgevers spaak.

Onbetrouwbaar

Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond AOb sprak de leraren in Utrecht toe. Hij zat namens zijn achterban aan de onderhandelingstafel en zei dat hij nog nooit in zijn leven soortgelijke onderhandelingen had meegemaakt.

"De handelwijze van de VO-Raad kan ik alleen omschrijven als onbetrouwbaar, onfatsoenlijk en onmaatschappelijk", aldus Dresscher.

Stakers

Volgens de AOb hebben 13.000 leraren zich ingeschreven als staker. De AOb, de onderwijsbond van de FNV, is tevreden over de deelname aan de staking.

De bond constateerde dat sinds het laatste bod van de VO-raad dinsdag de actiebereidheid sterk is toegenomen.

De docenten blijken die organisatie van de werkgevers niet meer als een betrouwbare partner te zien om de werkdruk in het voortgezet onderwijs terug te brengen.

De VO-raad blijft weigeren in de cao vast te leggen dat het aantal lesuren van docenten wordt teruggebracht.

Belediging

Dresscher noemt het voorstel dat dinsdag op tafel werd gelegd, een belediging. Volgens hem was de enige optie de onderhandelingen af te breken. "Wij, AOb en CNV zagen maar één uitweg: de staking doorzetten. Laten zien dat de werknemers dit gedrag niet pikken."

Dresscher gaf collegabond CMFH nog een veeg uit de pan. "Zij bleven aan de onderhandelingstafel zitten toen wij wegliepen. Het zijn matennaaiers."

Duur

Onderhandelaars van de bonden en de VO-raad maakten in september afspraken over vermindering van het aantal lesuren van docenten. De VO-raad vond die echter bij nader inzien te duur.

Animo

Een rondje langs enkele grote steden liet zien dat de animo onder het onderwijzend personeel gering is. Op de Rotterdamse Wolfert van Borselen Scholengroep staakt ongeveer 4 procent van de leraren, aldus een woordvoerder.

"Veel docenten zijn van mening dat de staking te vroeg is. Ze willen nu nog helemaal niet het werk neerleggen."

Amsterdam

Ook in Amsterdam doen weinig docenten mee. Ongeveer 45 leraren van de Esprit Scholengemeenschap legden het werk neer. Op de elf scholen die hieronder vallen werken in totaal 850 mensen.

Op het Montessori College Oost, onderdeel van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam, is de actiebereidheid iets groter. Ongeveer dertig van de zeventig medewerkers staken.

Eisen

In Den Haag een zelfde beeld. "Van onze school doet maar één leraar mee", aldus een conrector van het Segbroek College. "De meeste leraren van onze school zijn verenigd in de groep Leraren in Actie. Zij zijn het niet eens met de eisen van de Algemene Onderwijs Bond (AOB)."

Leraren voeren actie