Wassenaar is de duurste gemeente om te wonen, Veenendaal de goedkoopste

AMSTERDAM - De verhoging van de gemeentelijke belastingen leidt voor de inwoners tot een verzwaring van de woonlasten met gemiddeld zes procent, zo schrijft het Algemeen Dagblad

Wassenaar is de duurste gemeente om te wonen. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de tarieven van onroerendezaakbelastingen (ozb) met gemiddeld 4,2 procent omhoog gaan. In Wassenaar gaat deze belasting zelfs 23 procent omhoog. "Wij zijn een extreem benadeelde gemeente. Doordat we 50 procent minder geld uit het gemeentefonds krijgen, moeten we de ozb wel verhogen," aldus wethouder E. van Dijk in het Algemeen Dagblad.

De afvalstofheffing stijgt ongeveer met 7 procent. In Utrecht moeten de inwoners zelfs 27 procent meer voor deze heffing betalen. Gemiddeld stijgt het rioolrecht met 6,8 procent (in Nieuwegein met 31 procent).

Gemeente Veenendaal is de goedkoopste gemeente om te wonen. Mensen met een eigen woning betalen gemiddeld in Veenendaal 412 euro aan gemeentelijke belastingen. In Wassenaar betaalt men gemiddeld 733 euro.