DEN HAAG - De staking in het voortgezet onderwijs gaat woensdag door, nadat dinsdag de cao-onderhandelingen tussen bonden en werkgevers stukliepen. De leraren willen vermindering van werkdruk en meer salaris. Er is twee jaar onderhandeld over een nieuwe cao.

Vermindering van het aantal lesuren vonden de docenten het belangrijkst. Nederlandse docenten in het voortgezet onderwijs geven gemiddeld 16 procent meer les dan in andere landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Onderhandelaars van de bonden en de VO-raad hadden daarover in september afspraken gemaakt, maar de VO-raad vond die bij nader inzien te duur.

Weigering

Volgens onderhandelaar Jurjen van den Bergh van de Algemene Onderwijsbond (AOB) zijn de onderhandelingen na ruim twee uur niet alleen vastgelopen op de weigering van de VO-raad het aantal lessen dat leraren geven structureel te verlagen.

De raad was er eerder mee akkoord gegaan dat jongere docenten 20 procent minder les zouden hoeven te geven, maar stelde nu voor dat dat tot 10 procent zou worden teruggebracht. Ook de mogelijkheden om te studeren wilden de werkgevers terugbrengen.

Bereidheid

De bereidheid van de docenten om te staken is volgens de AOb-onderhandelaar zeer groot. Hij verwacht dat duizenden docenten het werk woensdag neerleggen. In de Veemarkthallen in Utrecht houden de vakbonden een grote protestmanifestatie.