EINDHOVEN - De Nederlandse chipfabrikant NXP en de vakbonden hebben maandagavond een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de 1300 werknemers die hun baan bij NXP verliezen. Dat heeft bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten dinsdag laten weten.

Het sociaal plan behelst naast begeleiding en scholing, een ontslagvergoeding voor de werknemers die gedwongen worden te vertrekken.

NXP verkeert sinds enkele maanden in zwaar weer door de zwakke dollar en de neergang van de chipmarkt. In totaal gaan er daardoor wereldwijd 4500 banen bij NXP verloren, 15 procent van het totale personeelsbestand.

Nijmegen

NXP heeft in Nederland vestigingen in twee steden. In Nijmegen gaat de oudste van de vier fabrieken dicht, waardoor 700 banen verdwijnen. In Eindhoven, waar onder meer het hoofdkantoor gevestigd is, zullen 300 banen verloren gaan.

Met de reorganisatie hoopt de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips vanaf 2010 jaarlijks 550 miljoen dollar (391 miljoen euro) te besparen. NXP zal vooral snijden bij de productieafdelingen, de centrale onderzoeksafdeling en ondersteunende functies.