AMSTERDAM - Iedereen wil wel de baan van zijn dromen, maar niet ten koste van alles. Slechts 3 procent van de werkende Nederlanders is bereid zijn relatie op te geven voor de baan van zijn dromen.

Drie maal zoveel mensen zijn bereid daarvoor vrienden op te geven. De meeste mensen denken overigens de baan van hun dromen nooit te bemachtigen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van vacaturesite Monsterboard.nl heeft verricht onder 573 mensen met een baan van minstens 25 uur in de week.

Van hen noemt 18 procent zijn huidige baan een droombaan. Bijna een kwart (23 procent) heeft absoluut niet de baan van zijn dromen. De helft ziet in zijn huidige werk wel iets van een droombaan.

Mannen

Bijna zes op de tien ondervraagden zeggen bereid te zijn een stapje terug te doen als de partner een droombaan krijgt aangeboden. Mannen zijn daartoe vaker bereid (62 procent) dan vrouwen (53 procent).

Voor bijna een derde van de werkende Nederlanders is succesvol ondernemer de baan van zijn dromen. Een op de zeven noemt filantroop en 7 procent wil topsporter worden.

Hobby

Op de vraag wat een baan tot een droombaan maakt, noemt ruim een kwart (28 procent) dat je werk je hobby is. Afwisseling en 'werken in een inspirerende branche' worden ook vaak genoemd. Het salaris of andere arbeidsvoorwaarden spelen nauwelijks een rol.