AMSTERDAM - Wie donderdag of vrijdag in Arnhem met de bus reist kan mogelijk zijn strippenkaart of abonnement in de tas laten. De chauffeurs komen met publieksvriendelijke acties als werkgever Connexxion niet voor die tijd het managementteam naar huis heeft gestuurd.

Eerder stelden de vakbonden CNV en FNV al een ultimatum tot maandag 17.00 uur, maar een woordvoerder van CNV zegt altijd bereid te zijn tot praten.

De twee vestigingscommissies in Arnhem en Bemmel hebben het vertrouwen in het managementteam opgezegd en willen dat vervangen zien. Maandagavond bleek dat er actiebereidheid is bij de chauffeurs.

Verder willen de chauffeurs dat maatregelen worden genomen om hun veiligheid te vergroten. Zo zouden er kortere lijnen moeten zijn waardoor bij 'een druk op de knop' sneller bijstand is. Ook zou er structureel politie in de buurt moeten zijn.

Discussie

Connexxion zegt dat de discussie helemaal niet over veiligheid gaat, maar dat de bonden maar één eis hebben: het managementteam eruit. Volgens een woordvoerder gooien de bonden het op veiligheid omdat het onderwerp momenteel in de belangstelling staat.

Eind september weigerden chauffeurs van dezelfde vervoerder nog langer in de wijk Oosterwei te rijden. Zij hadden genoeg van de pesterijen en mishandelingen door Marokkaanse probleemjeugd.

Luchtbuks

Bussen van Connexxion in Arnhem zijn de laatste tijd herhaaldelijk bekogeld met stenen en er zou zelfs zijn geschoten met een luchtbuks.

Volgens de vervoerder wordt op andere niveaus al over veiligheid gesproken, zoals met gemeente, politie en het ministerie.

Eis

De busmaatschappij zegt 'altijd bereid' te zijn om te praten maar is niet van plan dit te doen zolang de eis dat het management opstapt niet van tafel is.

Volgens Connexxion kunnen chauffeurs niet zomaar hun eigen baas kiezen. "Zij moeten ook een opening bieden."

Aanbevelingen

In het verleden is onderzoek gedaan naar onder meer de communicatie tussen de managementteams in Arnhem en Bemmel en de chauffeurs en mogelijke intimidatie. Daaruit zijn enkele aanbevelingen voortgekomen die eind september zijn geëvalueerd.

Volgens Connexxion hebben alle betrokkenen toen geconcludeerd dat er vorderingen zijn geboekt. "Dan kan het niet zo zijn dat een maand later opeens helemaal niks meer goed is en het management weg moet."