NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup schrapt op korte termijn 50.000 banen om de financiële crisis en de economische achteruitgang het hoofd te bieden. Dat maakte het financiële concern maandag bekend.'

Citigroup zette eerder dit jaar ook al een paar keer het mes in zijn personeelsbestand. In totaal sneuvelden daarbij 23.000 banen. Bij de bank werken nu nog 352.000 mensen, dat moeten er "op korte termijn'' ongeveer 300.000 worden.

Citigroup is hard getroffen door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten, die uitmondde in een wereldwijde kredietcrisis. Het bedrijf heeft enorme bedragen moeten afschrijven op zijn beleggingsportefeuille en leed in het afgelopen jaar een verlies van ruim 20 miljard dollar. De bank benadrukte maandag evenwel dat de kapitaalpositie "zeer sterk'' is.

Grootste banenverlies

Het is het grootste banenverlies bij een bank sinds de kredietcrisis vorig jaar uitbrak. Citigroup wil met de maatregelen zijn jaarlijkse uitgaven met 20 procent verlagen tot ongeveer 52 miljard dollar. In de afgelopen vier kwartalen bedroegen deze circa 62 miljard dollar.

Citigroup is gemeten naar bezittingen, na Bank of America de grootste bank van de VS. Naar marktwaarde is het de op drie na grootste. Het aandeel Citigroup is in het afgelopen jaar bijna 70 procent in waarde gedaald. De bank heeft nu een marktwaarde van bijna 52 miljard dollar.

Kapitaalinjectie

Om overeind te blijven, krijgt Citigroup een kapitaalinjectie van 25 miljard dollar van de Amerikaanse overheid. Ook gaf Citigroup voor tientallen miljarden dollars nieuwe aandelen uit om zijn kapitaalpositie te versterken.

Ook andere Amerikaanse banken snijden flink in het aantal arbeidsplaatsen. Zo schrapt Morgan Stanley 10 procent van het personeel en verdwijnen bij Goldman Sachs 3200 banen. Wereldwijd hebben financiële instellingen al bijna 160.000 banen geschrapt als gevolg van de crisis. De totale verliezen en afschrijvingen bedragen meer dan 700 miljard dollar.