ROTTERDAM - De animo voor een baan in de zorg is onder middelbare scholieren de laatste jaren sterk toegenomen. De ict-branche verliest daarentegen aan populariteit.

Dat concludeert onderzoeksbureau Blauw Research uit de landelijke Beroepskeuzemonitor 2008, waarvoor 1795 leerlingen uit de hoogste klassen in het middelbaar onderwijs zijn ondervraagd.

Een op de drie (34 procent) leerlingen wil later in de zorg werken. Onder vwo-scholieren is dat zelfs 43 procent. De zorg spreekt de scholieren aan omdat zij het werk nuttig vinden.

Ook banen in het toerisme, recreatie of sport en media, reclame en communicatiebranche zijn populair onder middelbare scholieren. Maar hun belangstelling voor een baan bij een bank, verzekeringsmaatschappij of accountantskantoor neemt af.

Sfeer

Scholieren vinden een goede sfeer het allerbelangrijkst in hun toekomstige baan. En zij willen trots op hun werk kunnen zijn. Het salaris telt ook mee. Voor bijna de helft (46 procent) is een aantrekkelijk salaris een 'zeer belangrijke wens' en voor 49 procent een 'tamelijk belangrijke wens'.

Jongens en meisjes hebben nog steeds verschillende voorkeuren. De ict, elektrotechniek, bouw of autobranche doen het vooral goed bij jongens. Meisjes hebben meer belangstelling voor het kappersvak, het onderwijs of de textiel- en confectiebranche.