BRUSSEL - Het Belgische liberale Kamerlid Rik Daems wil snel opheldering van zijn regering over een dubieuze rol die Nederland zou hebben gespeeld bij de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis.

Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT maandag.

Daems verwijst naar een bericht in de krant De Morgen dat de Nederlandse regering begin oktober bedrijven zou hebben gevraagd hun geld uit Fortis terug te trekken.

Daardoor zou in enkele uren 60 miljard van de rekeningen van Fortis Nederland zijn weggehaald. Nederland zou daardoor Fortis voor een lagere prijs hebben kunnen overnemen.

Onzin

Een woordvoerder van minister Wouter Bos van Financiën noemt het bericht in De Morgen onzin. "De Nederlandse regering was er niet op uit een bank te kopen, maar om de financiële stabiliteit te waarborgen'', zegt hij.

Eind september staken Nederland, België en Luxemburg 11 miljard in Fortis om een bankroet af te wenden.

Toen de problemen bij de bankverzekeraar bleven voortduren, nam Nederland het Nederlandse Fortisdeel, waaronder ABN Amro, over voor bijna 17 miljard. Het Belgische deel werd daarna verkocht aan het Franse BNP Parisbas.

Kort geding

Een groep van 2000 aandeelhouders probeert via een kort geding in België splitsing en verkoop van Fortis tegen te houden.

In het bewuste artikel in De Morgen zegt hun advocaat Mischaël Modrikamen: "Als Nederland in de eerste dagen van oktober geholpen had Fortis te redden, was de verkoop van Fortis niet nodig geweest.''

De advocaat beschuldigt De Nederlandsche Bank ervan dat ze begin oktober een veel te laag noodkrediet voor Fortis beschikbaar heeft gesteld.