REYKJAVIK - Er gloort hoop voor de duizenden spaarders die geld hebben gestort op rekeningen bij de IJslandse bank Icesave. De regering van de eilandstaat publiceerde zondag een verklaring waarin staat dat een akkoord is bereikt met diverse Europese landen, waaronder Nederland, over het terugbetalen van spaartegoeden.

IJsland had de overeenkomst nodig om in aanmerking te komen voor hulp van het Internationaal Monetair Fonds. Het land heeft dringend behoefte aan financiële hulp ter waarde van 4,8 miljard euro, aangezien de economie in een diepe recessie verkeert. Details van de overeenkomst werden nog niet bekendgemaakt.

Overheid

Nederland heeft eerder met IJsland afspraken gemaakt over de teruggave van spaartegoeden aan Nederlandse spaarders. Via een lening aan het land wil de Nederlandse overheid de IJslanders de mogelijkheid geven om gedupeerde spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug te geven. Met het akkoord is ongeveer 1,3 miljard euro gemoeid.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën in Den Haag komt het erop neer dat IJsland met de verklaring erkent dat het een verplichting heeft naar kleine spaarders in heel Europa.

Overeenkomst

Andersom erkennen de Europese landen dat IJsland in een lastige situatie zit en gaan ze daarom het benodigde geld voorfinancieren, zoals Nederland al heeft aangekondigd. "Wij verwachten dat deze overeenkomst nu voortvarend kan worden uitgevoerd en snel duidelijkheid komt wanneer mensen hun geld terugkrijgen", aldus de woordvoerster.

Of grote spaarders die meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij de IJslandse bank Icesave, hun tegoed volledig terugkrijgen, is nog onduidelijk. "Wij moeten eerst zorgen dat de eerste 20.800 euro wordt terugbetaald. Daarna kun je verder kijken."

Fel

Nederland en Groot-Brittannië verzetten zich tot voor kort fel tegen IMF-hulp voor IJsland. Groot-Brittannië zette IJsland tot woede van veel eilandbewoners zelfs op de terreurlijst, zodat de tegoeden van de bank bevroren konden worden.

IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn zei zaterdag tijdens een persconferentie in Washington al dat de leden van het IMF overeenstemming hadden bereikt over een lening aan IJsland.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.