UTRECHT - De vakbonden houden woensdag een landelijke manifestatie voor ontevreden ambulancepersoneel. Het personeel van de particuliere ambulancediensten komt in de Jaarbeurs in Utrecht bijeen voor een ledenvergadering waarin wordt besproken of en hoe de acties worden voortgezet. Dat meldden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond vrijdag.

De vakbonden hebben de werkgevers tot dinsdagmiddag de tijd gegeven om met een nieuw voorstel te komen voor de pensioenvoorziening van het ambulancepersoneel. De werkgevers in de pariculiere ambulancesector, verenigd in AmbulanceZorg Nederland, zoeken naar een oplossing voor de impasse waarin de pensioenbesprekingen terecht zijn gekomen. CNV-bestuurder J. Severijns acht de kans klein dat zij voor het ultimatum met een nieuw bod komen.

Ook als de werkgevers tijdig met een acceptabele oplossing komen, zal de actiebijeenkomst doorgaan. "In dat geval kunnen we het nieuwe voorstel voorleggen", aldus bestuurder T. Koningh van FNV Bondgenoten. De particuliere ambulances zullen tijdens de manifestatie volgens het zondagsrooster werken.

De 1400 werknemers in de particuliere ambulancediensten willen dat de pensioengerechtigde leeftijd met twee jaar wordt verlaagd tot 57 jaar. De werkgevers zeggen dat verlaging van de pensioenleeftijd financieel niet haalbaar is. Ambulancepersoneel dat in overheidsdienst werkt, mag met 55 jaar met pensioen.