NEW YORK - Winstnemingen aan het einde van de handel waren er woensdag de oorzaak van dat de New Yorkse beurs met verlies is geëindigd. De Dow-Jonesindex daalde 56,46 punten (0,56 procent) tot .094,09. Het verlies voor de Nasdaq-index bedroeg 10,85 punten (0,53 procent) op 2044,89.

Wall Street begon nog zo goed. Aangemoedigd door positieve berichten over de technologiezwaargewichten Intel, Cisco Systems en IBM durfden beleggers volop in aandelen te stappen. De Nasdaq-index overschreed zelfs bijna de 2100 punten.

Een half uur voor het slot was de koek echter op. Onzekerheid over de komende kwartaalresultaten deed beleggers besluiten de koerswinsten maar te verzilveren. Dit gold vooral voor de technologiefondsen, die dinsdag nog aan de onzekerheid ontsnapten. Uitgezonderd waren de softwarefabrikanten. Zij konden ditmaal met goed nieuws van concurrent SAP meeliften.

Computerfabrikant Gateway, die deze week de beursvloeren onaangenaam verraste met een omzetwaarschuwing, ging opnieuw onderuit. Het aandeel zakte 12,7 procent, na een koersval van 25 procent dinsdag.

Van de Dow-fondsen bleef eigenlijk alleen Hewlett-Packard het goed doen. De beursvloer liet zich opzwepen door topvrouw Fiorina, die de fusie met Compaq woensdag met verve verdedigde. Het aandeel sloot 3 procent hoger. De Dow-fondsen SBC en Walt Disney moesten daarentegen fors inleveren. Intel en IBM eindigden uiteindelijk ook in de min. Hetzelfde gold voor Cisco Systems, dat 0,5 procent in koers daalde.

De valutahandel in New York was minder spectaculair. De euro steeg licht van 0,8880 dollar als slotkoers in Europa naar 0,8910.