UTRECHT - Leraren in het voortgezet onderwijs gaan woensdag staken. Overleg tussen vakbonden en werkgevers heeft vrijdag geen cao-akkoord opgeleverd. De bonden bereiden een landelijke stakingsactie in de Veemarkthallen in Utrecht voor.

De bonden ondernamen vrijdag een 'ultieme poging' om afspraken met de VO-raad te verwezenlijken. De Algemene Onderwijsbond (AOb) meldt dat dinsdag nog wordt overlegd, maar is pessimistisch over de uitkomsten. CNV Onderwijs wil blijven praten.

"Wij zetten de voorbereiding voor de staking gewoon voort", zegt voorzitter Michel Rog. "Maar zullen er de komende dagen alles aan doen om een goed akkoord te sluiten."

Vermindering

Vrijdag is uitsluitend informeel overleg tussen de partijen gevoerd. Enige weken geleden hielden de bonden al een estafettestaking omdat een cao-akkoord uitblijft.

Ze hielden vast aan een in september overeengekomen onderhandelaarsakkoord dat onder meer voorziet in een vermindering van de werkdruk voor docenten. De VO-raad vond die afspraken bij nader inzien te duur.

De raad liet vrijdag weten te hopen dat het overleg van dinsdag nog dit jaar leidt tot goede en uitvoerbare afspraken. De werkgevers zeggen te streven naar een cao die voor werkgevers betaalbaar is en voor werknemers aantrekkelijk.