DEN HAAG - De vorige maand gelanceerde garantieregeling van minister Wouter Bos (Financiën) voor interbancaire leningen lijkt binnenkort voor het eerst te worden aangesproken.

De Haagse zakenbank NIBC zei vrijdag te overwegen een beroep te doen op het fonds. Ook bankverzekeraar SNS Reaal liet weten hierop te studeren.

Duidelijk

De regeling komt erop neer dat de staat zich garant stelt voor leningen die banken elkaar verstrekken. De overheidspot van maximaal 200 miljard euro is bedoeld om geldstromen tussen banken weer op gang te krijgen. Ingewijden verwachten dat er in de loop van volgende week meer duidelijk wordt over het gebruik ervan.

"Het stelsel is beschikbaar voor banken die aflopende schulden willen herfinancieren", zei topman Jeroen Drost van NIBC vrijdag. "Wij moeten volgend jaar ter waarde van ongeveer 3,3 miljard euro schulden herfinancieren en dit jaar ter waarde van circa 400 miljoen euro. We onderzoeken of we gebruik gaan maken van de regeling en welke voorwaarden daarvoor gelden."

Schaap

SNS Reaal liet weten "te bestuderen hoe met de mogelijkheden om te gaan", aldus een woordvoerder. De zegsvrouw van de bankverzekeraar verwacht dat diverse banken gebruik zullen gaan maken van het garantiestelsel. Kas Bank stelde dat een gebruik nu niet aan de orde is. "Maar zeg nooit nooit", aldus een zegsman. Rabobank sluit uit er een beroep op te doen, voor ING is het nu "niet aan de orde".

Het garantiefonds werd op 13 oktober in het leven geroepen. Tot nu toe heeft nog geen enkele bank gebruikgemaakt van de voorziening. Premier Jan Peter Balkenende riep banken hiertoe vorige week nadrukkelijk op. Hij zei dat als er een schaap over de dam is, er meer zullen volgen.

Miljard

Een steunfonds van Bos van 20 miljard euro is wel al aangesproken. Hiervan is inmiddels 13,75 miljard euro in de vorm van kapitaalinjecties gegaan naar ING, Aegon en SNS Reeal.